Látnivalók

10’s mozi

Az Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár működteti.

Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár

Az intézmény története több évtizedre nyúlik vissza. Az épület, amely 2011 októberéig a központi szerepet töltötte be és most felújításra vár, az 1940-es évek elején – a Viscosa Gyár építésével egyidejűleg – épült, híres építész tervei alapján.

Csemete Lovaspark

Fő profilja a lovas oktatás és a táboroztatás. Fedett lovardával is rendelkeznek. A Nyitott Lovardák program részeként évi egy alkalommal térítésmentesen fogadják a látogatókat.

Helytörténeti Múzeum a Nyergesi János Emlékház és Tájházban

Nyergesi János Emlékház és Tájház 1996. augusztus 20-án, a millecentenáriumi ünnepségek keretében nyílt meg Nyergesújfalu helytörténeti múzeuma és tájháza a neves nyergesi festőművész, Nyergesi János végakaratának megfelelően a Nyergesi János emlékházban.

Kernstok villa

Nyergesújfalu szellemi életének kiemelkedő alakja volt Kernstok Károly. A festőről és költő barátjáról, Adyról intézményeket (Kernstok Károly Általános Iskola, Ady Endre Művelődési Központ – telephelye a Kernstok Galéria), utcákat neveztek el.

Kőkereszt és Kápolnarom a Sánc hegyen

A Sánchegyen fekvő temető és a kápolna-rom közötti földút mentén, talapzaton álló, vörös mészkő kereszt, fém korpusszal.

Sánc-hegy

A Sánc-hegy lábánál előkerült terrazzo- és falmaradványok alapján feltehetően egy polgári település nyomait találták meg.

Szent Mihály római katolikus templom

A mai templom valószínűleg középkori elődje romjain épült.

Impresszum

Fotók: Juhász Sándor, Kara István, Kara Erika, Lekli Szabolcs, Légrádi-Horkics Angéla, Makovics János, Nemesi Lilla, Nyírő András, Nyírő Péter, Orlovits Gábor, Somorjai Ede ifj. Szivek Péter, Valovics László, valamint Radovics Istvánné és Valovics László archív fotói.

Szöveg: Nyírő András

Programozás: Agrárinformatikai Kft, Zsibrita György

Felelős kiadó: Virágzó Kesztölc Egyesület